Bewegen voor alle leeftijdsgroepen: het meergeneratiepark

15. december 2020

Veel mensen hebben weleens gehoord van het meergeneratiehuis. Maar wat dacht u van een meergeneratiepark? Wat is dat eigenlijk? Elk park biedt toch toegang aan alle leeftijdsgroepen? Dat klopt natuurlijk. Maar een meergeneratiepark is dusdanig ontworpen dat zowel kinderen als jongeren en vooral ook oudere volwassenen daar van de openbare voorzieningen gebruik kunnen maken!

Inhoudsopgave

Voorwaarde voor een dergelijk park is, dat iedereen het ook kan bereiken: qua ligging van het park en qua barrièrevrijheid. Vooral kinderen en senioren moeten probleemloos gebruik kunnen maken van de voorzieningen. Daarom moet er voor voldoende oriëntatiemogelijkheden en veiligheid gezorgd worden.

Toegankelijkheid is niet het enige belangrijke punt voor kinderen met een lichamelijke beperking. Ook de speeltoestellen moeten voor hen toegankelijk zijn. Meer over dit onderwerp is te lezen in onze blogpost “Barrièrevrije speeltoestellen: inclusie in de speeltuin“.

Waarom een ​​meergeneratiepark?

Wat maakt een gemeente aantrekkelijk? Welke criteria zijn voor mensen een reden om naar een nieuwe omgeving te verhuizen? Lees ook de uitgebreide blogpost over het onderwerp “Openbare speeltuinen als onderdeel van de citymarketing“.

Sommige redenen zijn natuurlijk heel persoonlijk als het gaat om verhuizen. Maar mensen die op zoek gaan naar een huis, willen vaak toch wel hetzelfde. Jonge gezinnen willen bijvoorbeeld vrijetijdsbesteding, bij voorkeur in de frisse lucht. Maar ook ouderen willen mogelijkheden hebben om hun vrije tijd buiten door te brengen.

Een meergeneratiepark zorgt ervoor dat generaties samenkomen en bevordert tevens de mentale en fysieke gezondheid: zonder leeftijdsbeperkingen. Dit maakt het concept een ideale aanvulling voor elke stad of gemeente.

Hoe ziet een meergeneratiepark eruit?

Meergeneratieparken kunnen heel verschillend ingericht zijn. Een aantal aspecten is echter altijd vertegenwoordigd: samenkomen, communiceren, bewegen en rusten. Dit is terug te vinden in een breed scala aan opties, bijvoorbeeld:

 • Zonneterras om te relaxen en te genieten van de zon
 • Open ruimte om te spelen en rond te rennen
 • Bosrijke gebieden voor wandelingen
 • Sportvelden zoals een beachvolleybalveld
 • Speeltuinen met veel spannende speeltoestellen
 • Speelvelden zoals een XXL schaakveld of jeu boules-veld
 • Bewegingsstations
 • Banken en zitgelegenheden om uit te rusten
 • Eetgelegenheden met een buitenterras

Natuurlijk is het ook mogelijk om de verschillende toestellen in zones op te delen.

 • Peutergedeelte (leeftijd 0-3 jaar)
 • Kindergedeelte (leeftijd 3-12 jaar
 • Jeugdgedeelte (leeftijd 10-20 jaar)
 • Bewegingsparcours (leeftijd 0-99 jaar)
 • Gemeenschappelijke ruimte

Hier komt het bijzondere aan het meergeneratiepark tot uiting. Enerzijds zijn er zones die alleen voor bepaalde leeftijdsgroepen zijn ingericht. Anderzijds zijn er ook zones waarvoor geen leeftijdsbeperkingen gelden en die dusdanig ontworpen zijn dat mensen van verschillende generaties er samenkomen.

De verschillende zones van het meergeneratiepark

Peutergedeelte

Het peutergedeelte stelt de jongste kinderen in staat om met hun leeftijdsgenoten te spelen en ergonomisch aangepaste toestellen te gebruiken. De speelruimte moet begrensd worden om het gemakkelijker te maken op de kinderen te letten. Strategisch geplaatste planten of paviljoens beschermen de kleintjes tegen overmatige zonnestraling of koude lucht.

Kindergedeelte

Dit gedeelte bevat spannende speelmogelijkheden die kinderen ertoe aanzetten zich te bewegen, evenals grote open vlakken waar ze met eigen spelletjes kunnen komen en thematische speelzones. Ook hier worden zonnestraling, geluid, wind of koude lucht vermeden door gebruik te maken van de juiste beplanting of door geplande heuvels.

Jeugdgedeelte

Het doel van het jeugdgedeelte is de ontwikkeling en sociale vaardigheden van tieners te bevorderen. Jongeren kunnen hier door middel van groepsspelletjes en wedstrijden de strijd met elkaar aangaan. Met elkaar spelen draagt bij aan een saamhorigheidsgevoel en aan integratie. Voldoende zitgelegenheden voor gesprekken en pauzes zijn ook belangrijk.

Bewegingsparcours

Het bewegingsparcours is voor alle generaties geschikt. Alle leeftijdsgroepen kunnen hier bewegen, ongeacht hun fysieke conditie. De toestellen bevorderen de coördinatie, het evenwichtsgevoel, de flexibiliteit en de motoriek door middel van niet al te zware oefeningen. De oefeningen kunnen alleen of in paren worden gedaan. Dit maakt het makkelijker om nieuwe mensen te ontmoeten. Naast de toestellen zijn er ook voldoende rustpunten met zitgelegenheden aanwezig.

Gemeenschappelijke ruimte

De gemeenschappelijke ruimte is een centraal punt voor alle bezoekers. Daar kunnen verschillende leeftijdsgroepen elkaar in een ontspannen sfeer ontmoeten. Door deze zone te voorzien van een gastronomisch aanbod en passende beplanting kan het dienst doen als een soort buitencafé​.

Vooral in stedelijke gebieden mogen parken niet ontbreken, aangezien ze een uitstekend tegenwicht bieden aan het stressvolle dagelijks leven. Meer over dit onderwerp is te lezen in onze blogpost “Duurzame stedenbouw: stedelijke ruimtes om te spelen, te bewegen en mensen te ontmoeten“.

Een overzicht van de verschillende speeltoestellen vindt u op onze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ik heb het gegevensbeschermingsverklaring gelezen en geaccepteerd.

Schrijf post
naar EIBE.nl
naar de EIBE Shop
Facebook